Kako prepoznati da li je laptop star

Stare laptop uređaje nekada je teško prepoznati. Posebno je teško ukoliko su očuvani. Ipak, postoji više detalja koji mogu ukazati da je vaš uređaj veoma star.

Težina laptopa je siguran znak starosti. Novi uređaji su prilično lagani. Pretraga na Google vam može dati informaciju kada se prvi put pojavila infomacija o modelu, mada i Windows nalepnica može biti znak starosti.

Stari laptopovi su teški.

Ukoliko imate osećaj kao da u ruci držite ciglu osrednje težine, vaš laptop je verovatno stariji od 10 godina.

Pogledajte Windows nalepnicu

windows-vista-logo.pngUkoliko vaš laptop ima nalepnicu ili instaliran operativni sistem Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 ili Windows 97, star je sigurno 7 do 12 godina, a možda i više.

Pretraga na Google

Ukucajte na Google model vašeg laptopa. Pogledajte datume koji su kod nekih rezultata pretrage prikazani. Ukoliko ne uspevate da pronađete datum, uz model vašeg laptopa kucajte "specs". Model laptopa nije naziv proizvođača. HP, Asus, Dell, Acer su marke t.j. proizvođači laptopova. Modeli su Asus F5N, Dell 1015, HP 6530s ...

Proverite starost procesora

Pod Windows-om ili ulaskom u BIOS moguće je videti oznaku procesora. Ukoliko je procesor Intel, na Google ukucajte oznaku i jedan od prvih linkova biće Intelov sajt sa karakteristima procesora. Jedna od karakteristika je i godište procesora. Uzmite u obzir da obično prođe oko godinu dana od pojave procesora do ugradnje u laptopove.

Zašto ne otkupljujemo stare laptopove?

Zato što su zastareli, uglavnom dotrajali, greju se, baterije uglavnom ne rade i ne mogu ni na koji način da se funkcionalno koriste u današnje vreme.